MISTRZOWSKIE ŻEBERKA OD GASTRO SERWIS

Mieliśmy przyjemność bycia uczestnikiem Mistrzostw BBQ Związku miast bałtyckich i Otwartych mistrzostw Polski w BBQ. Zajęliśmy 3 miejsce w Mistrzostwach Europy krajów Nadbałtyckich w BBQ w kategorii żeberka oraz pomogliśmy pobić rekord Guinessa.

Mieliśmy przyjemność bycia uczestnikiem Mistrzostw BBQ Związku miast bałtyckich i Otwartych mistrzostw Polski w BBQ. Była to impreza integrująca i promująca miasta należące do Związku Miast Bałtyckich ( UBC ). Zajęliśmy 3 miejsce w Mistrzostwach Europy krajów Nadbałtyckich w BBQ w kategorii żeberka oraz pomogliśmy pobić rekord Guinessa w grillowaniu wraz z Doliną Charlotty. W Mistrzostwach BBQ UBC wzięły udział 22 drużyny z miast zrzeszonych w Związku Miast Bałtyckich. Byli to profesjonaliści reprezentujący restauracje z całego obszaru UBC. Zadaniem profesjonalistów było przygotowanie dań konkursowych w pięciu konkurencjach: kurczak, ryba, łopatka wieprzowa, żeberka, a także danie narodowe.
 Mistrzostwa Europy krajów Nadbałtyckich w BBQ
W związku z tym postanowiliśmy podzielić się z Państwem przepisem, zdaniem jurorów i nas oczywiście, na pyszne żeberka. Przygotowane oczywiście na grillu cateringowym, własnej produkcji. Na potrzebę konkursu zdecydowaliśmy się zaprezentować je, w klasycznej postaci w ketchupie i miodzie. 
Żeberka są niewątpliwie podstawą każdego grilla dlatego warto poświęcić im nieco więcej uwagi. Mamy tu na myśli marynatę, którą powinniśmy przygotować już dzień przed naszym grillowaniem. Umieszczone w marynacie i wsadzone do lodówki, powinny chłonąć i przeszywać się smakiem i aromatem. 
 
Składniki jakie będą potrzebne:
  • 2 kg żeberek wieprzowych (dobrze jakby były troszkę bardziej tłuściutkie)

  • Marynata
    4 ząbki czosnku
    1 duży koncentrat pomidorowy
    2 łyżki wody
    2 łyżki octu 
    4 łyżki miodu
    1 łyżka musztardy Dijon
    1 duży ketchup (proponujemy pikantny)
    1 łyżeczka oryginalnego sosu Tabasco
    1 łyżka masła klarowanego
    1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej (nada nam aromatu BBQ) 
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
 
Sposób przygotowania:
 
 
  1. Żeberka dokładnie umyj zimną wodą i osusz. Możesz pokroić na mniejsze kawałki bądź w całości, my zdecydowaliśmy się aby przygotować je w całości i pokroić w paski dopiero przed samym podaniem. Połącz wszystkie składniki marynaty i zanurz w niej żeberka. Dokładnie obtocz w marynacie a następnie odstaw żeberka na noc do lodówki.
  2. Drugiego  dnia  żeberka  są  gotowe do tzw obróbki cieplnej. Dobrze rozpal i rozgrzej grilla. Jeśli jest już odpowiednia temperatura połóż na ruszcie i smaż przez ok 15-20 minut z każdej strony w zależności jak grube i tłuściutkie kawałki posiadacie. Do pozostałej marynaty dodaj 3 łyżki oleju i smaruj, polewaj podczas grillowania. 
 
Gotowe i dobrze przygotowane mają to do siebie, że mięso praktycznie samo odchodzi od kości. Palce lizać.
 
 

Inne wpisy

Wędzarnia do sklepu

Nasze wędzarnie świetnie prezentują się w sklepach mięsnych jak i supermarketach.

Targi EURO GASTRO 2017 w Warszawie

W zeszłym tygodniu, a mianowicie 5-7 kwietnia odbyła się w Warszawie w halach targowych MT Polska, największa i najważniejsza wystawa sprzętu gastronomicznego i zaplecza kuchennego w Polsce. W trakcie tych trzech dni odbyło się masę atrakcji.

FREGATA Darłówko Zachodnie

Pierwszą większą realizację zakończyliśmy niedawno w Darłówku. W tej urokliwej, nadmorskiej miejscowości Państwo Kliber od wielu lat prowadzą Dom Gościnny FREGATA.

???