DORSZOWE ŻNIWA CZYLI MISTRZOSTWA POLSKI W POTRAWACH Z RYB MORSKICH
2 lipca 2016 Gastro Serwis miał przyjemność uczestniczyć w XIII edycji Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich.Całe wydarzenie odbyło się w zamku w Gniewie, gdzie jak co roku przygotowano liczne atrakcje,rodem ze średniowiecza.
2 lipca 2016 Gastro Serwis miał przyjemność uczestniczyć w XIII edycji Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich. Całe wydarzenie odbyło się w zamku w Gniewie, gdzie jak co roku przygotowano liczne atrakcje, rodem ze średniowiecza. Ekipy kucharskie pracowały już od godziny 10:00 zmagając się z tematyką konkursu, przygotowując dania na podstawie autorskich receptur, opracowanych specjalnie na tę okazję. Przez cały dzień na dziedzińcu zamkowym, przy wspaniałych aromatach kuchennych, rozbrzmiewała muzyka i gwar przybyłych gości.
Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem polędwicy z dorsza oraz deseru z wykorzystaniem dowolnego rodzaju czekolady i przynajmniej trzech rodzajów owoców.
W zmaganiach wzięło udział osiem drużyn z całej Polski: Hotel Słoneczny Młyn z Bydgoszczy, Gard Nord Kitchen z Gdyni, Restauracja Andel's by Vienna House z Łodzi, Restauracja Amarylis, City Park Residence "Cucina" z Poznania, Restauracja Nowa Łódź, Spiżarnia Warmińska Olsztyn oraz Restauracja Warszawska, Hotel Centrum Sosnowiec. Kucharzy oceniało jury, w którego skład weszli między innymi Kurt Scheller, Giancarlo Russo, Ewa Olejniczak i Stefan Birek.
Tegoroczny konkurs wygrała Gard Nord Kitchen z Gdyni. Drugie miejsce zajęła Poznańska "Cucina", trzecie Andel's by Vienna z Łodzi.
Odbyły się także warsztaty fotografii kulinarnej z Fujifilm i Jackiem Boneckim, w ramach 3 Ogólnopolskiego Konkursu Fotografii Kulinarnej oraz konferencja branży HoReCa "Personal branding" i "Marketing internetowy" prowadzone przez firmę More&More Marketing.
Kolację przygotowała Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy w daniach regionalnych. Na przystawkę zaserwowano kiszkę ziemniaczaną z jogurtem greckim, cytryną i chrzanem. Następny był chłodnik z młodych buraków z kompresowanym ogórkiem, jajkiem poche i chipsami z szynki wieprzowej. Danie główne to oczywiście tytułowy dorsz. Na kolację podano go z piklowanym czosnkiem, selerem naciowym, puree ziemniaczanym, veloute z nutą werbeny i chipsami z czarnuszką. Deser to był prawdziwy pokaz kulinarnej finezji. Kula z mlecznej czekolady z dodatkiem malin, puddingu chia i sosu malinowego.
Gastro Serwis był nie tylko sponsorem wydarzenia, ale braliśmy też udział na każdym etapie konkursu i kolacji, jako że kucharze z całej Polski pracowali na wypożyczonym z naszego serwisu używanym sprzęcie gastronomicznym. Do gotowania tych niezwykłych potraw użyto naszych kuchni indukcyjnych. O utrzymanie odpowiedniej temparatury dań dbały nasze szafy grzewcze i wózki cateringowe,a orzeźwiały nas napoje serwowane z szybkoschładzarek. Otrzymaliśmy również nagrodę dla Najlepszego Biznesowego Partnera :