MISTRZOWSKIE ŻEBERKA OD GASTRO SERWIS
Mieliśmy przyjemność bycia uczestnikiem Mistrzostw BBQ Związku miast bałtyckich i Otwartych mistrzostw Polski w BBQ. Zajęliśmy 3 miejsce w Mistrzostwach Europy krajów Nadbałtyckich w BBQ w kategorii żeberka oraz pomogliśmy pobić rekord Guinessa.
Mieliśmy przyjemność bycia uczestnikiem Mistrzostw BBQ Związku miast bałtyckich i Otwartych mistrzostw Polski w BBQ. Była to impreza integrująca i promująca miasta należące do Związku Miast Bałtyckich ( UBC ). Zajęliśmy 3 miejsce w Mistrzostwach Europy krajów Nadbałtyckich w BBQ w kategorii żeberka oraz pomogliśmy pobić rekord Guinessa w grillowaniu wraz z Doliną Charlotty. W Mistrzostwach BBQ UBC wzięły udział 22 drużyny z miast zrzeszonych w Związku Miast Bałtyckich. Byli to profesjonaliści reprezentujący restauracje z całego obszaru UBC. Zadaniem profesjonalistów było przygotowanie dań konkursowych w pięciu konkurencjach: kurczak, ryba, łopatka wieprzowa, żeberka, a także danie narodowe.
W związku z tym postanowiliśmy podzielić się z Państwem przepisem, zdaniem jurorów i nas oczywiście, na pyszne żeberka. Przygotowane oczywiście na grillu cateringowym, własnej produkcji. Na potrzebę konkursu zdecydowaliśmy się zaprezentować je, w klasycznej postaci w ketchupie i miodzie.
Żeberka są niewątpliwie podstawą każdego grilla dlatego warto poświęcić im nieco więcej uwagi. Mamy tu na myśli marynatę, którą powinniśmy przygotować już dzień przed naszym grillowaniem. Umieszczone w marynacie i wsadzone do lodówki, powinny chłonąć i przeszywać się smakiem i aromatem.
Składniki jakie będą potrzebne:
- 2 kg żeberek wieprzowych (dobrze jakby były troszkę bardziej tłuściutkie)
- Marynata
4 ząbki czosnku
1 duży koncentrat pomidorowy
2 łyżki wody
2 łyżki octu
4 łyżki miodu
1 łyżka musztardy Dijon
1 duży ketchup (proponujemy pikantny)
1 łyżeczka oryginalnego sosu Tabasco
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej (nada nam aromatu BBQ)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
- Żeberka dokładnie umyj zimną wodą i osusz. Możesz pokroić na mniejsze kawałki bądź w całości, my zdecydowaliśmy się aby przygotować je w całości i pokroić w paski dopiero przed samym podaniem. Połącz wszystkie składniki marynaty i zanurz w niej żeberka. Dokładnie obtocz w marynacie a następnie odstaw żeberka na noc do lodówki.
- Drugiego dnia żeberka są gotowe do tzw obróbki cieplnej. Dobrze rozpal i rozgrzej grilla. Jeśli jest już odpowiednia temperatura połóż na ruszcie i smaż przez ok 15-20 minut z każdej strony w zależności jak grube i tłuściutkie kawałki posiadacie. Do pozostałej marynaty dodaj 3 łyżki oleju i smaruj, polewaj podczas grillowania.
Gotowe i dobrze przygotowane mają to do siebie, że mięso praktycznie samo odchodzi od kości. Palce lizać.
Miło nam poinformować, że braliśmy udział w jednych z najważniejszych targów branży gastronomicznej w Europie, czyli INTERNORGA.
Nasze wędzarnie świetnie prezentują się w sklepach mięsnych jak i supermarketach.
W zeszłym tygodniu, a mianowicie 5-7 kwietnia odbyła się w Warszawie w halach targowych MT Polska,
największa i najważniejsza wystawa sprzętu gastronomicznego i zaplecza kuchennego w Polsce.
W trakcie tych trzech dni odbyło się masę atrakcji.
Zapraszamy na Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro oraz do odwiedzenia Naszego stoiska A48!